Algemeen - 17-1-2022

Het verschil tussen uitzenden & freelancen

Als je op zoek bent naar een bijbaan in jouw regio kun je terecht bij verschillende platformen. Veel van deze platformen werken op freelancebasis. Een klein deel zoals easyjobs werkt op uitzendbasis. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen wat het verschil is tussen uitzenden en freelancen.

Werken op uitzendbasis

Als je op zoek bent naar een tijdelijke of vaste baan kun je te werk gaan als uitzendkracht. Werken op uitzendbasis kan heel voordelig zijn als je van flexibiliteit houdt. Als uitzendkracht ben je in dienst van een uitzendbureau. De werknemer, jij, wordt op tijdelijke basis uitgeleend aan een ander bedrijf. De uitzendkracht tekent bij elke uitzending een contract, wat een uitzendovereenkomst genoemd wordt. Zelf hoef je bijvoorbeeld geen pensioen op te bouwen en worden premies betaald door de werkgever in tegenstelling tot een freelancer. Vaak zijn uitzendkrachten voor een korte periode werkzaam bij een bedrijf en vertrekken vervolgens naar een andere klus. Bij easyjobs ben je heel flexibel in het bepalen van je werkdagen zodat je zelf de regie in handen houdt.

Werken op freelancebasis

Nog meer flexibiliteit heb je als je besluit te gaan werken op freelancebasis. Als freelancer, ook wel zzp’er genoemd, verhuur je jezelf als het ware aan een bedrijf. In tegenstelling tot uitzenden moet je je ingeschreven hebben bij de kamer van koophandel. Hiermee richt je als het ware een eigen bedrijf op en ben je belastingplichtig. Je maakt en stuurt zelf je facturen naar het bedrijf waar je op dat moment werkzaam bent, je bouwt zelf pensioen op en je moet elk kwartaal omzetbelasting betalen. Werken op freelancebasis is dus een stuk ingewikkelder dan je denkt. Kortom, het lijkt aantrekkelijk maar daar tegen over staan hogere risico’s.

Waar gaat jou voorkeur naar uit?

De meeste jongeren kiezen werken als uitzendkracht boven freelancer. Dit omdat je minder hoeft te regelen en vrijwel direct kunt start met geld verdienen. Daarnaast behoudt je als uitzendkracht de vrijheid om te werken waar en wanneer je wil. Als je toch besluit te werk te gaan als freelancer moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld na over de kosten die je hebt als zelfstandige en bepaal vervolgens je uurloon. Hieronder wat handige links om te bezoeker zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bijbaan bij easyjobs

Easyjobs is een online uitzendplatform. Bij ons op het platform staan allemaal uitzendklussen waar jij als uitzendkracht op kunt reageren. Alle handelingen gebeuren online, zelfs het ondertekenen van je contract! Er staan verschillende soorten bijbaantjes op, zoals bijbaan in de horeca, bijbaan in de logistiek, bijbaan in de retail een bijbaan in de facilitair of een bijbaantje op een festival. Voor iedereen zit er iets interessants tussen.

Mocht je direct willen starten met werken, meld je dan nu aan zodat we samen die perfecte bijbaan scoren!

Mogen wij cookies plaatsen? Check hier ons cookiestatement